Kysané zelí 1 kg
Popis
Kysání zelí v naší firmě, je proces, jehož průběh se od dob našich babiček téměř nezměnil. Nakrouhaný základ z čerstvého zelí se po jednotlivých vrstvách ukládá do kádí zapuštěných do země. Následně se ke každé vrstvě přidává sůl a kmín a poté je stejně jako dříve sešlapána zaměstnanci zelárny v bílých holinách. Při správném sešlapání pojmou menší kádě 10 tun a větší až 15 tun zelných hlávek.
Kysané zelí je produkt mléčně kvasného procesu, pro jehož zdárný průběh je nezbytné, aby z každé vrstvy byl vytěsněn vzduch a vytlačena přebytečná voda. Tento kvasný proces probíhá samovolně a slouží současně jako konzervant, není tedy třeba používat žádné aktivátory kvašení ani konzervační přípravky.
Když jsou kádě naplněné je nutné zamezit přístupu vzduchu do kádě a současně umožnit únik plynů, vznikajících při kvašení – proto se kádě zakrývají a zatěžují. Samotné kvašení pak probíhá při optimální teplotě 8-10°C po dobu 3-4 týdnů u raných odrůd zelí a 6-8 týdnů u pozdějších druhů.
Správně zpracované kysané zelí obsahuje prospěšné bakterie mléčného kvašení, např. Lactobacillus brevis a také je zdrojem velkého množství vitaminu C a vápníku, jehož využitelnost je srovnatelná s vápníkem z mléka. Dále zelí obsahuje řadu bioaktivních látek, vitamin K, vitaminy skupiny B, minerály jako je draslík, fosfor, síra, chlor, železo, mangan, měď a zinek a také pro organismus potřebné esenciální aminokyseliny. Díky tomu usnadňuje vyplavování škodlivých látek z organismu a působí také proti únavě.
Hmotnost | 1 kg |
Složení | zelí bílé, pitná voda, jedlá sůl, kmín, kyselina citronová, antioxidant disiřičitan draselný |
Výroba | ruční práce (hand made), farma ČR - Křimice |
Produkt | RAW, Vegan, Vegetarian, GMO free, Glutten free |
Doba použitelnosti | minimálně 3 týdny |
Způsob skladování | v chladu do 10 °C |
Upozornění | Případná bílá krupička na povrchu zelí není na závadu. Jedná se o vysráženou kyselinu mléčnou, která se vytváří přírodním procesem. Stačí tuto vrstvu zamíchat s ostatním zelím. |