Kysané zelí červené 1 kg - TRVALE NEDOSTUPNÉ

 
  • 1 z 2
 
Naše červené kysané zelí kvasí čistě přírodní cestou. Při nakládání se používá jen sůl a trochu cukru, protože červené zelí je těžké rozkvasit. Při balení je pak použit konzervant pro delší trvanlivost.
Dostupnost Momentálně nedostupné
Cena 54 Kč bez DPH
60 Kč
Kód produktu 56
Značka Kysané zelí KŘIMICE
Kategorie Kysané zelí
Záruka 3 týdny
 

Kysání zelí v naší firmě, je proces, jehož průběh se od dob našich babiček téměř nezměnil. Nakrouhaný základ z čerstvého zelí se po jednotlivých vrstvách ukládá do kádí zapuštěných do země. Následně se ke každé vrstvě přidává sůl a trochu cukru a poté je stejně jako dříve sešlapána zaměstnanci zelárny v bílých holinách. Při správném sešlapání pojmou menší kádě 10 tun a větší až 15 tun zelných hlávek.

Kysané zelí je produkt mléčně kvasného procesu, pro jehož zdárný průběh je nezbytné, aby z každé vrstvy byl vytěsněn vzduch a vytlačena přebytečná voda. Tento kvasný proces probíhá samovolně a slouží současně jako konzervant, není tedy třeba používat žádné aktivátory kvašení ani konzervační přípravky.

Když jsou kádě naplněné je nutné zamezit přístupu vzduchu do kádě a současně umožnit únik plynů, vznikajících při kvašení – proto se kádě zakrývají a zatěžují. Samotné kvašení červeného zelí pak probíhá při optimální teplotě 8-10°C po dobu 12 týdnů.

Správně zpracované kysané zelí obsahuje prospěšné bakterie mléčného kvašení, např. Lactobacillus brevis a také je zdrojem velkého množství vitaminu C a vápníku, jehož využitelnost je srovnatelná s vápníkem z mléka. Dále zelí obsahuje řadu bioaktivních látek, vitamin K, vitaminy skupiny B, minerály jako je draslík, fosfor, síra, chlor, železo, mangan, měď a zinek a také pro organismus potřebné esenciální aminokyseliny. Díky tomu usnadňuje vyplavování škodlivých látek z organismu a působí také proti únavě.

Hmotnost 1 kg
Složení zelí červené, pitná voda, jedlá sůl, cukr, kyselina citronová, antioxidant disiřičitan draselný
Výroba ruční práce (hand made), farma ČR - Křimice
Produkt RAW, Vegan, Vegetarian, GMO free, Glutten free
Doba použitelnosti minimálně 3 týdny
Způsob skladování v chladu do 10 °C
Upozornění Případná bílá krupička na povrchu zelí není na závadu. Jedná se o vysráženou kyselinu mléčnou, která se vytváří přírodním procesem. Stačí tuto vrstvu zamíchat s ostatním zelím.